Розпочато спільні українсько-чеські дослідження стану антарктичної рослинності

Біолог минулої, 26-ї Української антарктичної експедиції Антон Пуговкін виконує спільний проєкт з Чеською антарктичною науковою програмою, яка базується при Масариковому університеті, м. Брно. Головна мета дослідження – вивчення стану та змін рослинного світу Антарктики. Про це повідомляє сайт НАНЦ.

Як відомо, на крижаному континенті є свої унікальні рослини. Передусім це різні мохи і лишайники, а також два види квіткових рослин: перлинниця та щучник антарктичний. Вивчати тенденції в зеленому покриві Антарктики важливо, щоб розуміти вплив зміни клімату на вразливу природу регіону та механізми її адаптації.

У межах проєкту Антон бере участь у чеській експедиції до Антарктики, яка наразі прямує на острів Нельсон (Південні Шетландські острови). Там наш біолог має зробити опис та отримати характеристики стану рослин в різних мікрокліматичних умовах.

This slideshow requires JavaScript.

Справа в тому, що рельєф та особливості орієнтації схилу модифікують клімат так, що різниця в температурі між окремими ділянками може сягати 7 градусів С. Одні й ті ж мохи – залежно від сприятливості умов – мають різну фотосинтетичну здатність, а отже – виглядають як зелені, бурі чи жовті. За кожним з цих кольорів – певний фізіологічний стан, певний успіх чи драма маленького мешканця Антарктики. Дослідити стан цих «зелених героїв» дозволяють характеристики спектрів пігментів, зокрема головного – хлорофілу.

This slideshow requires JavaScript.

Антон встановить спеціальні датчики, які записують різні параметри мікроклімату: температуру ґрунту, його вологість, освітлення тощо. Потім такі ж дослідження триватимуть у районі Аргентинських островів (де розташована українська антарктична станція «Академік Вернадський»), що дозволить порівняти життя на територіях, розмежованих сотнями кілометрів.

Експедиція на острів Нельсон триватиме орієнтовно 3 тижні, після чого планується перехід на українську антарктичну станцію. Там Антон продовжить працювати з нашою експедицією. Завдань йому не бракуватиме. Окрім виконаних таких же робіт, як на Нельсоні (зокрема, встановлення датчиків), треба продовжити щорічні дослідження стану мохових полів і навіть попри війну не розривати ряди накопичених даних щодо антарктичної флори.

«Сподіваємося, що координація чеських та українських досліджень продовжиться плідною співпрацею обох полярних програм. Вдячні Чеській полярній програмі за підтримку українського вченого та надання можливості працювати на такому цікавому для наших дослідників острові Нельсон», – йдеться у повідомленні НАНЦ.

За інформацією Антона Пуговкіна та Івана Парнікози.


Читайте також:

Рослинний світ та ґрунти району Аргентинських островів

На станції «Академік Вернадський» почали роботу французькі дослідники 

Related posts

Leave a Comment